Népszámlálási digitális adattár

Magyarországi népszámlálások és mikrocenzusok 1784–1996


A népszámlálások felbecsülhetetlen értékű információval szolgálnak az adott időszak társadalmi viszonyairól. Adataik nélkülözhetetlenek a gazdasági és politikai döntéshozók, a társadalomtudósok, a gazdaság-, népesség-, társadalom- és helytörténészek munkájához. A népszámlálások anyaga felöleli többek között az alapvető családszerkezeti, foglalkozási, kisebbségi, felekezeti és infrastrukturális adatokat az országostól a települési szintig. Ezek együttes, közös felületen történő szolgáltatása a magyar társadalom fejlődésének jobb megértését teszi lehetővé.

A hazai népszámlálási adatok összegyűjtését, rendszerezését, feldolgozását és publikálását a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) végzi 1867-es megalakulása óta. „Vezéreszméül lebegett ez ügyben az országos magyar királyi statistikai hivatal előtt, hogy minél kimerítőbb, egyúttal oly alakú müvet készítsen, mely ne csupán számból álljon, hanem azonkívül, hogy részletes számaiban alapúl szolgálhasson a kormányintézkedéseknek, és forrásmű legyen a tudományos kutatóra nézve, egyúttal haszonnal legyen lapozható a nagy közönség által is” – írta Keleti Károly, a hivatal alapító atyja az 1870. évi népszámlálási adatokat összefoglaló kötet bevezetőjében.

Adattárunkban a XVIII. és a XX. század vége között megtartott magyarországi népszámlálások és mikrocenzusok (kis népszámlálások) összesen 362 kötetét tesszük közzé több mint 128 ezer oldalon. Gyűjteményünket a teljesség igénye nélkül kiegészítettük néhány, a külföldi népszámlálások anyagából a KSH által készített összeállítással.

Fontos technikai információ

Az adatbázis nyújtotta lehetőségek kihasználásához és a tartalmak helyes megjelenítéséhez az Internet Explorer és az Acrobat Reader programok használatát javasoljuk. Mozilla Firefox és Google Chrome böngészők használata esetén ki kell kapcsolni a beépített PDF-megjelenítőt, és az Acrobat Readert kell beállítani. Útmutató itt.

Támogató

arcanum.hu Súgó Kezdőoldal
[+] info
Kifinomultabb keresés elsajátításához kattintson a súgóra!
Karakterhelyettesítők:
     *: tetszőleges számú,
     !: pontosan egy,
     ?: nulla vagy egy helyett
Operátorok: and, or, not
Szomszédossági keresés:
     3w: maximum 3 szó távolság adott sorrendben
     3n: maximum 3 szó távolság tetszőleges sorrendben